Onze nachtrust is essentieel. Gedurende onze slaap herstellen we, verwerken we de dag en, belangrijker nog, doen we nieuwe energie op. Nu kan slaapapneu je nachtrust behoorlijk verstoren. Niet alleen van jezelf, maar ook van je partner. Slaapapneu kent verschillende symptomen.

Niet iedereen heeft dit echter in de gaten. Het is belangrijk om te weten wat slaapapneu is en wat hier de gevolgen van kunnen zijn. Daarom werpen we in dit artikel een blik op dit onderwerp en voorzien we jou van meer informatie.

Wat is slaapapneu precies?

Slaapapneu kent verschillende symptomen en het kan een vervelende aandoening zijn. Wanneer iemand slaapapneu heeft, dan betekent dit dat de ademhaling gedurende de slaap pauzeert of zelfs helemaal stopt. Deze pauzes kunnen 10 seconden duren. De adempauzes kunnen vervolgens klachten veroorzaken.

Wat merk ik van slaapapneu?

Zodra slaapapneu zich voordoet, dan is dit te merken aan de symptomen die de kop opsteken. De symptomen zijn zeer herkenbaar. In het onderstaande overzicht staan enkele voorbeelden.

  • Wakker schrikken: Lig je in een diepe slaap? De adempauze kan ervoor zorgen dat je bruut uit je slaap wordt gehaald en wakker schrikt. Dat kan ontzettend vermoeiden zijn
  • Vermoeidheid: Door de dag heen kan men vermoeidheid ervaren, omdat de nachtrust flink wordt verstoord. Dit kan ook voor partners gelden
  • Concentratieproblemen: Dit kan ook aan de vermoeidheid liggen

Niet iedereen met slaapapneu heeft duidelijke of merkbare symptomen. Dit is bij iedereen verschillend. Daarentegen kunnen de klachten zich gaandeweg verder ontwikkelen. Het kan ook klein beginnen. Er zijn ook mensen met slaapapneu die helemaal nergens last van krijgen.

Wat zijn de oorzaken van slaapapneu?

De aandoening kan door verschillende aspecten veroorzaakt worden. Bekende voorbeelden zijn overgewicht en roken. Het kan echter ook fysieke oorzaken hebben, zoals long- of keelproblemen. Dit kan een specialist vaststellen.

Wat te doen bij slaapapneu?

Over het algemeen is slaapapneu goed te behandelen. Stoppen met roken en afvallen in lichaamsgewicht kunnen een verschil maken. Daarnaast kan men via de huisarts doorgestuurd worden naar een ziekenhuis, voor aanvullende onderzoeken. Vaak wordt er een slaaponderzoek verricht om te achterhalen hoe lang de ademstops exact duren. Vervolgens kan men doorgestuurd worden naar een specialist.

Wat veel mensen echter niet weten, is dat slaapapneu verschillende gezondheidsrisico's met zich mee kan brengen. In de eerste plaats wordt het slaapritme verstoord en dit kan voor vermoeidheid of concentratieproblemen zorgen. Daarnaast kan het ook de kans op hart- en vaatziekten toenemen. In overleg met een arts of specialist kan een passend behandelplan samengesteld worden.

Conclusie

Slaapapneu kan serieuze slaapproblemen veroorzaken. Men kan wakkerschrikken door ademnood, maar er zitten ook gezondheidsrisico's aan verbonden. Vaak gaat de aandoening samen met symptomen, maar dat is niet bij iedereen het geval. Gezien de risico's kan het verstandig zijn om een arts te raadplegen.

De arts kan vervolgens aanvullend onderzoek doen en een behandelplan samenstellen. Hierbij kan een slaaponderzoek noodzakelijk zijn. Slaapapneu kan door overgewicht veroorzaakt worden, maar ook door long- of keelproblemen. Dat kan een arts vaststellen.